Abajur Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bütün gün bilgisayar başında mail trafiğine takılmış, onlarca sayfa kitap okumuş ve kuvvetli ışıklara maruz kalmışsanız; gözleriniz en kaliteli ve doğru ışığı hak ediyor demektir. En kaliteli ve doğru ayarlanmış ışığın yolu ise zevklerine ve sağlığına uygun abajur seçimi yapmaktan geçiyor.

17. Yüzyılda Avrupa’da başlayan lambaya kıyafet giydirme geleneği, zaman içerisinde yaygınlaşarak bir ihtiyaç haline dönüştü. Saydamlığı ayarlanabilen ve dilenirse koyu fonlarla ışığı azaltma görevi yüklenen abajurlar, odanızın tavan yüksekliğinden duvarlarınızın rengine, yatağınızın konumundan alan büyüklüğüne kadar birçok değişkenden etkilenerek farklılaşan bir yapıdadır. Peki, odalarımızda bizlere küçücük başlıklarıyla engin bir estetik vadeden abajurlar neye göre ve nasıl seçilmeli?

Yalnızca Bir “Lamba Siperi” Değil!

Abajurun görevi her ne kadar ışığın gözlere doğrudan vurmasını engellemek için bir siper oluşturmak olarak görülse de, modern dünyada işler artık o şekilde ilerlemiyor! Eskitme, nikel, top, tripod, saydam, dokunmatik, kayın ayak gibi birçok farklı şekil ve malzemeden üretilen abajurlar sizler için hem bir yaşam tarzı hem de doğru seçildiği takdirde yaşamınızın bir parçası olacaktır. Biçim ve estetiğiyle eşyalarınızı ve odanızı tamamlayan abajurlar, yaydığı ışığın miktarına göre ise göz sağlığınızın en büyük destekçilerinden olacak.

Abajurun Evi: Oda

Abajurunuzla ilgili seçiminize doğrudan yön verecek olan alan veya odalar, hem tavan yüksekliği, hem de duvarlarının rengi ile abajur seçiminize yardımcı olacaktır. Basık bir tavana sahipseniz; ne bir lambader yüksekliğine sahip bir ürün, ne de iri ve yer kaplayan başlıklar işinizi görecektir. Dekorasyon zevkiniz de en az diğer etkenler kadar önemli, rustik tasarımlı odada barok bir lamba rüküş duracak, yüksek tavanlı alanlarda tercih edeceğiniz mini başlıklı abajurlar ise kaybolup gidecektir.

Işık ve Renk Sahnede

Odanızın sürekli güneş alan ve ışığı bol bir açıya sahip olması, sizleri çok büyük ve kalın perdeli başlıklar seçmekten alıkoyacaktır. Eğer odanız az ışık alıyorsa, tercihiniz daha saydam abajur başlıklarından yana olmalıdır. Bunu yaparken renklerin gücünden de ilham alabilirsiniz. Duvarlarınıza, komodininize, vazonuza, zigonunuza bakın. Hangi renkleri patlatıp öne çıkarmak, hangisini geri planda bırakmak istiyorsunuz? Sarı ile morun kontrastlığını tercih edebileceğiniz gibi, mavi ile beyazın tamamlayıcılığını da tercih edebilirsiniz.

Soluksuz Bitirilen Kitaplar İçin

Abajur seçimini doğru yapmanız sizi göz rahatsızlıklarından koruyacağı gibi, okumanızı da yorulmadan yapmanızı sağlayacaktır. Bir roman bitirme gayesindeyseniz, o ufak yazıları bölgesel ışık veren dar etkili bir abajurla zorlanarak yaparsınız. Daha yumuşak ve ışığı odaya eşit ölçüde yayan geçirgen başlıkları tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Ampul Seçimi Nasıl Olmalı?

Halojen, akkor, floresan, LED… Tüm gün tüm işlerinizi yapıp bitirmenize olanak sağlayan gözleriniz için en sağlıklı ışık sarı ışıktır. Yeni nesil aydınlatmalarda sıkça rastlanan LED teknolojisiyle de odanızı aydınlatabilirsiniz. 2020’lerde LED teknolojisi, ağırlığını artıracak. Hem kırıldıklarında yaydıkları cıva, hem de göz sağlığına gösterdiği olumsuz etkilerden ötürü ampul seçiminde floresan bir adım geridedir.

Risklere Dikkat

Abajurunuzun yanmaması ve devrilmemesi için sağlam, ayak yapısı düzgün, başlık mesafesi uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Bu eşyanızı düşmeyecek bir noktada kullanmalısınız.

Zevkleriniz Pusulanız Olsun

Baskılı ve desenli abajurlardan mı, düz veya geometrik çizgili başlıklardan mı, yoksa sade tasarımlardan mı hoşlanıyorsunuz? Seçimlerinizde zevkleriniz pusulanız olsun. Ayak boyu uzunluğu, duy, arp ve boyun mesafesi gibi kavramlara hakim olmanız, aradığınızı bulmanız noktasında işinizi kolaylaştıracaktır. En yaratıcı en güçlü en güvenli en estetik ve uzun ömürlü abajurlar için; konik ve silindir başlıklara ve aynı zamanda ferforje ve ahşap gibi farklı ayak türlerine sahip olan Engince’nin abajurlarına göz atabilirsiniz. Her yönüyle hem tasarım yönünüze hem de gözlerinizin geleceğine hitap eden şık abajurlar için Engince’yi ziyaret etmeyi unutmayın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar