Ev Aksesuarları Nasıl Kullanılır?

İnsanın kendini en huzurlu hissettiği ve rahat ettiği yer evidir. Herkes evinde kendi yaşam alanını oluşturur ve bu alanı zevklerine göre düzenleyerek dört duvarı yaşanabilecek hale getirir. Eve hangi eşyaların alınacağı, duvarların ne renge boyanacağı ya da kapı ve pencerelerin hangi model olacağı konusundaki arayışlar beraberinde ev dekorasyonu sektörünü doğurmuştur. Kişilik özelliklerinin farklı olması yaşanan evlerin de dekorasyonlarını farklılaştıracaktır. Bu durum göz önüne alınarak ev aksesuarları çok sayıda seçenek halinde sunulmaktadır. Ev sakinleri ortak bir karar alıp alternatifler arasından seçim yaparak evlerini döşerler.  Kişi kendi zevkine göre bir dekorasyon yapmaya çalışsa da kimi zaman aradığı rahat ortamı bir türlü yakalayamaz. Bu konuda sıkıntı yaşayanlara, evin her odası için uygulanabilecek birtakım öneriler sunulabilir. Mobilya ve aksesuar kullanımına dair bu öneriler uygulandığı takdirde sıcak bir ev ortamı yakalamak da kolaylaşacaktır.

Salonlarda Aksesuar Kullanımı

Birçok evde en geniş alana sahip olan bölüm salonlardır, bu sebeple salon dekorasyonu büyük önem taşır. Salonu dekore etmeye başlamadan önce ne tarz bir model aradığınızı belirlemelisiniz. En çok uygulanan modeller arasında modern ve klasik tasarımlar yer alır. Bir salon modelinde karar kılmanız, diğer uygun eşyaları alırken size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Salonlar genellikle evlerde misafir kabul edilen yerlerdir. Bu nedenle salonlarda hem oturma takımı hem de yemek masası bulunmalıdır. Televizyon isteğe bağlı olsa da misafir ağırlanırken ortamı daha hoş ve keyif verici hale getirmek adına kullanılabilir. Ancak bu ünite yemek masasından uzak ve oturma gruplarına yakın bir yere konulmalıdır. Bu sayede yemek esnasında daha sıcak bir ortam oluşturmaya yardımcı olur. Oturma grubu olarak  için seçilecek mobilya takımları arasında en uygunu iki tekli ve bir üçlü koltuktan oluşan takımlardır. Daha geniş alana sahip salonlar için bunların yanında bir de ikili koltuk eklenebilir. Daha fazlası kalabalık oluşturacağı için çok fazla tercih edilmez. Kalabalık misafirler için kolçaklı veya kolçaksız sandalyeler kullanılabilir. Mobilyaların arasında kalan alanın büyüklüğüne göre bir sehpa ya da kahve masası gibi alçak masa seçenekleri düşünülebilir. Yemek masası en az dört kişilik olmalıdır. Salonun ebatlarına göre kare ya da dikdörtgen tercih edilebilir. Geniş salonlarda masa on iki kişiliğe kadar çıkabilir.

Salonun temel ögelerinden olan koltuklar ve yemek masasının ardından, salonlarda aksesuar kullanımı konusundaki önerilere geçelim. Dört duvar içinde insana ev huzuru veren ve rahat hissettiren en önemli eşya olan halılar salonlarda da kullanılmalıdır. Salonlar geniş alanlar olduğu için tabanını boydan boya halı ile kaplamak yerine iki büyük halı ile mobilyalar arasında kalan boşlukların değerlendirilmesi tercih edilmelidir. Boşlukta kalan kapı önü gibi yerler için küçük yolluklar serilebilir. Salonda diğer odalardan farklı olarak ışıklandırma için avizelerin kullanılması hem daha sıcak bir atmosfer oluşturur hem de zarif ve lüks bir görünüm verebilir. Koltukların arasına konulmuş sehpa ya da masa üzerinde dekoratif olması adına küçük şamdanlar ya da biblo takımları yerleştirilebilir. Ancak bu eşyaların çok fazla yer kaplamamasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda kalabalık ve sıkışık bir görüntüye sebebiyet verebilir. Aynı durum yemek masası için de geçerlidir. Masayı tamamen kaplamayan küçük bir örtü ve bir vazo içinde yapma çiçek yemek masası için yeterli olacaktır. Salon dekorasyonunda kullanılan renklerin çoğunluğu açık ve canlı tonlardan seçilmelidir. Bu şekilde hem ferahlatıcı hem de ışığı yansıtan daha aydınlık bir ortam elde etmeniz mümkündür.

Yatak Odalarında Aksesuar Kullanımı

Salonlardan sonra evin ikinci önemli bölümlü yatak odalarıdır. Bunun nedeni kişilerin özel alanı ve dinlenme bölümü olmasıdır. Yatak odasının nasıl dekore edildiği uyku düzenini ve kalitesini etkilemektedir. Kalitesiz bir gece uykusu günlük hayatta huzursuzluk, rahatsızlık ve dikkatsizlik gibi durumlara neden olabileceği için uyku düzeninde atılabilecek ilk adım yatak odasının dekorasyonudur. Bunun için yatak odalarında aksesuar kullanımı ile ilgili ilk tavsiyemiz perde seçimidir. Derin ve kaliteli bir uyku için yatak odası tamamen karanlık olmalıdır. Dışarıdan gelecek sokak lambalarının ışığı, araba farları ya da apartman dışı aydınlatma gibi ışık kaynaklarından etkilenmemek için perdeler kalın kumaş ve malzemelerden seçilmelidir. Ayrıca perdenin koyu renkte olması ışığı emeceği için uygun bir uyku ortamı oluşturmada yardımcı olacaktır. Ancak gündüz hoş bir görüntü vermesi için kalın perdelerin yanında tül perde de takılabilir.

Uyku düzeni elektronik eşyalardan ve yapay ışıklardan olumsuz etkilenir. Bu nedenle yatak odası tasarımında televizyon önerilmez. Benzer şekilde bilgisayar ile çalışmak için yatak odası yerine başka bir oda tercih edilmelidir. Yatak odası aydınlatmasında evin diğer odalarından farklı olarak loş ışık veren ampuller kullanılabilir. Yatak odasında eşyaların dağınık bir halde olması sizi rahatsız edip uykunuzu kaçırabilir. Bu nedenle yatak odasında aşırı aksesuar kullanımından kaçınılmalıdır. Bir giysi dolabı ile küçük bir masa yatak dışında bu alanda bulunan tek eşya olmalıdır. Duvar ve mobilya rengi için de psikolojik anlamda rahatlatıcı ve huzur veren mavi ya da yeşil tonları seçilebilir.

Mutfakta Aksesuar Kullanımı

Mutfaklar kimi evlerde yalnızca yemek pişirmek için kullanılsa da bazılarında hem mutfak hem de yemek odası işlevi görür. Günümüzde giderek yaygınlaşan Amerikan tarzı mutfaklar oturma odası ile mutfağın birleşiminden oluşmaktadır. Hangi tarz olursa olsun mutfakta aksesuar kullanımı benzer özellikler gösterir. Her çeşit mutfak modelinde ortak olan eşyalar arasında mutfak tezgâhı, ocak ve buzdolabı gibi beyaz eşyalar sayılabilir. Bunların yanında mutfakta iş yapmayı kolaylaştıran büyüklü küçüklü birçok aksesuar vardır. Mutfak eşyalarını bir arada düzenli bir şekilde saklamak için kullanılan mutfak dolapları, küçük alanları daha kullanışlı hale getirmek için günümüzde duvara gömülebilir şekilde tasarlanmaktadır. Gömme dolap olarak bilinen bu modeller daha geniş ve bol çalışma alanı yaratır. Küçük metrekareli evlerde yemek odası eksiğini gidermek için masa olarak da işlev gören mutfak tezgâhları yapılmaktadır. Bardak, çanak ya da kavanozlar için duvara monte edilebilen pratik raflar ile alandan tasarruf edebilirsiniz. Mutfak dekorasyonunda renk seçerken mutfağın büyüklüğünü göz önünde tutmak fayda sağlar. Küçük mutfaklarda beyaz ağırlıklı renkler seçerek mutfağınızı olduğundan daha ferah ve geniş gösterebilirsiniz.

Banyoda Aksesuar Kullanımı

Evlerde kişisel temizlik alanımız olan banyolarda aksesuar kullanımı adına öncelikle düşünülmesi gereken konu ihtiyaçlardır. İhtiyaç dışı alınan pek çok aksesuar banyoda kalabalık ve düzensiz bir ortam oluşturur. Bu nedenle banyo düzenlenirken kişisel bakım için zaruri eşyalar dışında kalan fazlalıklar kaldırılmalıdır. Banyo aksesuarları arasında ilk göze çarpan aynalardır. Aynalar genelde dolap grubu ile birlikte düşünülür. Ayna önündeki rafa çoğunlukla diş fırçası ve macunu, bakım kremleri, tarak ve saç fırçaları, saç kurutma makineleri ve sabun gibi eşyalar konulur. Bu malzemeler birarada kalabalık duracağından dolayı uygun dolap bölmeleri kullanılmalıdır. Sabunlar için duvara monte edilen sabunluklar tercih edilebilir.

Banyo içinde genellikle çamaşır makineleri de yer alır. Kirli çamaşırların makinede yıkamadan önce bir yerde toplanması gerektiğinden, çamaşır sepetleri uygun bir banyo aksesuarıdır ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Çocuk Ve Bebek Odalarında Aksesuar Kullanımı



Çocuk bekleyen anne ve baba adaylarının ev dekorasyonu konusunda özen gösterdikleri en önemli konu çocuk ve bebek odalarında aksesuar kullanımıdır. Çocuğun yaşına göre odanın dekorasyon özellikleri farklı olabilir.  Yeni doğmuş ve iki yaşına kadar olan bebekler için dekorasyonun en önemli parçası beşiktir. Beşik üzerinde tavana monte edilen veya beşik ile birlikte gelen, bebeğin uyumasına yardımcı olan müzikli oyuncaklar tercih edilebilir.

Bebeğin odasını benimsemesi ve rahat hissedebilmesi için sıcak renkler seçilmesi önemlidir. Aynı zamanda çizgi karakterlerin bulunduğu desenli duvar kağıtları yapıştırılabilir. Çocuklar büyüdükçe odalarında ihtiyaç duydukları eşyalar da değişir. Beşik yerine yatak kullanmaya başlayan bir çocuk için yatak seçerken, çocuklara özel üretilen arabalı modeller ; kardeşlerin birlikte rahat uyuyabilmesi için ranzalı yatak modelleri de seçilebilir. Eğitim çağına gelmiş çocuklar için odalar aynı zamanda ders çalışmak için de kullanılacağından, çalışma masası ve kitap dolapları oda dekorasyonunun bir parçası olur. Çocukların odada oynarken rahat edebilmesi için odanın zeminine boydan boya kaplayan halı döşenmesi uygun bir tercihtir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar