İskandinav Tarz Mobilya Önerileri

İskandinav dekorasyonu için söylenecek en temel tanım sadeliğin işlevsellikle buluşmasıdır. Bu tarz adından alışıldığı üzere İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka gibi İskandinav ülkelerinin ortaya çıkardığı dekorasyon çeşididir. Kuzey ülkeleri yılın çok uzun bir dönemi kar altında kalır ve iklim şartlarının zorluğu da yaşam tarzlarını oluşturan en büyük etkendir. Hal böyle olunca uzun süren soğuk kış günleri, ev dekorasyonunda sıcak ve konforlu bir tasarım ihtiyacını meydana getirir. 1950 yılından günümüze İskandinav dekorasyonu popülerliği artarak halen tercih edilen stillerden olmaya devam etmektedir.

İskandinav Tarz Mobilya Zamansız ve Her Daim Popüler

1950 yılında başlayan bir dekorasyon tarzı nasıl oluyor da halen günümüze hitap edebiliyor? Bu sorunun cevabı yine bu stilin içinde saklı. İskandinav dekorasyonu modernizm esintileriyle göz yormayan sade renkler, mobilya malzemesinin doğallığın ve işlevselliğin bir araya gelmesiyle İskandinav dekorasyon tarzını oluşturur. Geleneksel İskandinav evleri küçük olduğu için fazla eşya kullanılamıyordu, coğrafi sebeplerle gün ışığından da oldukça az faydalanabiliyorlardı. Bu sebeplerle de alanları daha geniş gösterecek beyaz renk tercihi ön plana çıkmıştır. Günümüzde evler daha büyük yapılardan oluşsa da karmaşa ve dağınık görüntüden uzak durma yönelimiyle İskandinav dekorasyonu halen en çok tercih edilen stillerdendir. 

İskandinav Dekorasyon Tarzını Evinize Taşıyın

Açık renkler, bu stilin temelini oluşturuyor. İskandinav mobilyalardan, duvar renklerine kadar dekorasyonda beyaz renk tercih etmelisiniz. Büyük halılardan ziyade daha küçük kilimlerden yana seçimler yapılması gerekiyor. Göz yorucu olmamak koşuluyla kilim seçimlerinde geometrik şekillerde kullanılabilir. 

İskandinav dekorasyonunun bir önemli noktasını da ahşap mobilyalardır. Sade ve şık görüntüsüyle çam, kayın, huş, dişbudak gibi masif ahşap mobilyalar kullanılmalıdır. Sadece zemin kaplamasında değil dolaplar, duvarlar ve aksesuarlarda kullanılmış ahşap mobilyalar tercih ederek bulunduğu odaya sıcak ve samimi bir görüntü sağlaması neden olacaktır. Orta sehpalar bu tarzda sıkça kendine yer buluyor, eğer oturma alanınızda kullanacaksanız ahşap orta sehpa almayı değerlendirebilirsiniz. Dilediğiniz alanda ahşabın doğal görünümünü kullanarak İskandinav dekorasyonuna bir adım daha yaklaşmış olacaksınız. 

İskandinav tarz mobilyaların temel unsuru keskin ve temiz bitişli olmasıdır. Basit formda tasarımlar ön planda, gereksiz detaylara bu stilde yer yoktur. İşlevsel yapılarda tasarlanan bu mobilyalar sayesinde dolap, raf gibi pek çok depolama alanına sahip olursunuz. Görsel olarak da düzenli ve şık bir görünüm ortaya çıkmaktadır.

İskandinav dekorasyonunda sadelik kavramı sadece renkler ve mobilya seçimlerinden ibaret değildir. Bir alanı doldurmak için gereksiz dekoratif ürün seçme anlayışı yoktur. O alanlar boş bırakılarak yaşam tarzlarındaki doğal ve sade anlayışı yansıtırlar, zorlama hiçbir öğe bulunmadığı gibi aksesuarlarla dolu görünüm elde etme çabası da yoktur. Bu sebeple dekorasyon seçimlerinizde oldukça yalın görünümler tercih etmelisiniz. 

Aydınlatmanın da önemli yer tuttuğu bu tarz sarkıt lambalar, aplikler ve mumlarla destekleyerek aydınlık görünüme sahip samimi ve rahat bir ortam yaratırsınız.

Doğallıkla özdeşleşen bu stilin vazgeçilmezi tabii ki canlı bitkilerdir. İskandinav dekorasyonunda mutlaka doğadan bir unsur olarak canlı çiçekler tercih edilir. Evinizin güneş alan bir bölgesinde yeşil bitkiler sayesinde odanın yalın görünümüne renk katmış olacaksınız.

 

İskandinav ülkelerinin soğuk iklime sahip olması nedeniyle yün, tiftik gibi ürünlerin kullanımı zorunluluktu, ancak günümüz İskandinav dekorasyonunda ortama sıcaklık katacak dekoratif bir ürün olarak kullanılmaktadır. Siz de doğal renklere sahip battaniyeleri dekorasyonunuzun tamamlayıcısı olarak kullanabilirsiniz. 

İskandinav Dekorasyon Önerileri 

  • 2024 mobilya trendlerinde, açık renk koltuk takımları ön planda olmaya devam ediyor. Beyaz renkli üçlü koltuğun yanına renkli berjer seçimiyle tamamlayabilirsiniz.
  • Küçük bir alana sahipseniz, bu dekorasyonda L koltuk takımını tamamlayacak renkli kırlentler, desenli puflar kullanmayı deneyebilirsiniz, böylece ortama canlı bir enerji katmış olacaksınız. 
  • Şık bir görünüm için metal ayaklı koltuklar, keskin hat bitişli metal çerçeveli masalardan faydalanabilirsiniz. 
  • Yuvarlak kesim ahşap dolaplar, sandalyeler ve masalar da İskandinav dekorasyon tarzında öne çıkan trendler arasında.
  • Aydınlatmalarda ahşap ve geometrik metal avizelerle, ayaklı abajurlar kullanabilirsiniz. 
  • Bu stilde yaşamın içinden parçalara yer vermek bir hayli önemli. Çaldığınız müzik aletlerini veya antika parçalarınızı dekorasyonun bir parçası olarak sergileyebilirsiniz. 
  • Duvarınızda aksesuar olarak canlı renk tablolardan yardım almayı ihmal etmeyin. Böylece modern ve sıcak bir görünüm sağlamış olursunuz.
  • İskandinav dekorasyonda evin her alanında hasır saksılar, sepetler, mumlar kullanabilirsiniz.  

İşlevsellikle doğallığın harmanlandığı bu tarzla, günlük hayat kaosundan kaçıp kendi konfor alanınızı oluşturabilirsiniz. Her eve hitap eden tasarımlarıyla yeniliğin öncüsü Engince Mobilya’ya uğrayabilir, İskandinav mobilya seçeneklerine göz atıp kuzeyin dinginliğini evinize çağırabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar