Aynı Odayı Paylaşan Kardeşlere Özel Çocuk/Genç Odası Önerileri

Ülkemizde evler, hemen her şehirde standart odalara sahiptir ve oda sayıları ortalama aynıdır. Bu yüzden de çoğu zaman birden fazla çocuk aynı odayı paylaşmak zorunda kalır. Fakat kardeşlerin ayrı ayrı zevkleri ve tercihleri vardır. Aileler olarak onların tercihlerine göre odalarını düzenlemek istesek de, bu pek kolay olmaz. Kolay olmamakla birlikte imkânsız da değildir. Size önereceğimiz kardeş odaları dekorasyon fikirleri sayesinde çocuklarınızın odalarında keyifle ve harika düzenlemeler yapabilirsiniz.

En güzel kız odası veya en güzel erkek odası tanımına uyacak tasarımlarında ailelerin bazı püf noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Bu sayede, çocukların kendilerini çok rahat hissedebileceği ve paylaştıkları odayı kendi odaları olarak benimseyeceği hale getirebilirsiniz.

 

Kardeş Odası Tasarımında Püf Noktalar

İki kardeş odası tasarımı konusunda alternatif önerilerimize geçmeden önce, dekorasyona yönelik şu hususları hatırlatmakta fayda var:

  • Kardeş odası tasarımlarında yaşlar önemlidir. Çünkü her yaşın kendine has özellikleri vardır ve çocukların beğenileri, tercihleri, istekleri yaşlarına göre değişir. Bu yüzden anne babaların her şeyden önce o odanın kendilerinin değil, çocuklarının olduğunu anlamaları ve ona göre hareket etmeleri gerekir. Bu yüzden de temel noktalarda çocuklarının fikirlerini almaları, hem çocukların odalarını benimsemelerini sağlar hem de kendilerine değer verildiği hissini pekiştirir.
  • Renkler, insan psikolojisi üzerinde olduğu gibi çocukların gelişiminde ve başarılarında da etkilidir. Birbiriyle uyumlu ve ahenkli renkleri kullanmak odaları oldukça eğlenceli hale getirdiği gibi son derece yaratıcı da olur. Bu noktada aileler özellikle ergen odalarındaki renk seçiminde çocuklarını olaya dahil etmeli, yol gösterici olarak asıl tercihi çocuklarına bırakmalıdır. Üstelik bu konu sadece mimariyle alakalı değil psikoloji ile de yakından ilgilidir. Her rengin insan psikolojisi üzerinde etkisi farklıdır. Aykırı renkler uyumsuz gibi dursa da odalara uygulandığında ortaya çıkacak sonuç harika olabilir. Odaların genişliği ve gün ışığı alma kapasitesi renk tercihinde göz önünde bulundurulmalı, açık renklerin ferahlatıcı etkisi değerlendirilmelidir.
  • İki kardeş oda takımları kardeş odalarının en önemli detayını teşkil eder. Mobilyalar en geniş alanı kapladığı için ve göze en fazla hitap eden nesneler olduğu için seçici olmak gerekir. Aynı odada iki kardeş kalacak şekilde dekore edilecek odalarda mobilyalar seçilirken onların zevkleri, odanın genişliği, odada bulunacak diğer eşyalar dikkate alınmalıdır.

 

Kardeş Oda Dekorasyonu Fikirleri

Her ebeveyn çocuklarının her birinin ayrı odası olsun, gönüllerince en iyi şekilde odaları düzenlensin, en güzel ve en kaliteli eşyalara sahip olsun ister. Fakat maalesef bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden de kardeş odası dekorasyonunda ince detaylara dikkat etmek gerekir. Kardeş odaları ile ilgili en pratik dekorasyon önerilerimiz şunlardır:

  • Yüksek ayaklı yataklar ile yerden tasarruf edin: Dekorasyonda alanı en verimli kullanabilmek esastır. Bu yüzden çocukların yataklarını tavana yakın alana taşıyabilir, yatak altlarını da kitaplık, çalışma masası gibi ihtiyaçlar için kullanabilirsiniz. Böylece son derece şık ve modern bir görünüm elde edebileceğiniz gibi çocuklarınızın yaşam alanının çok daha geniş görünmesini sağlayabilirsiniz.
  • Modüler tasarımlara yer verin: Modüler tasarımlar ile tek tasarımla birden fazla ihtiyacı giderebilirsiniz. Çocuk çalışma masalarını, yatağını aynı tasarımda toplayarak hem işlevsel olmasını hem de daha az yer kaplamasını sağlayabilirsiniz.
  • Ranzalar hayat kurtarıcı olabilir: Ranzalar yıllardır kamu alanlarında kullanılırken son yıllarda evlere de girdi. Özellikle küçük odalarda ranza yatakları kullanılarak çocuklarınızın yatak ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilirsiniz. Merdivenli, çekmeceli, kitaplığı olan birçok genç odası ranza modeli bulabilirsiniz. Üstelik ranza kullanarak 3 ve daha çok kardeşin dahi aynı odada kalmasını sağlayabilirsiniz. İki kardeş odaları için bu çok daha kolay olmaktadır. Üstelik alt kat ve üst katların duvarlarını, ranzalarını farklı renklere boyayarak daha da özelleştirebilirsiniz.
  • Odayı bölmek için perdeler kullanabilirsiniz: Çocuklar, özellikle de büyüdükçe, kendilerine özel odaları olsun isterler. Her birine ayrı oda tahsis edemeseniz de perde kullanarak kardeş odaları içinde özel alan inşa edebilirsiniz. Odanızın genişliğine göre odayı eşit iki parçaya bölebilir ya da sadece yatakların önüne perde çekerek gece yatarken veya yalnız kalmak istediklerinde perdelerini çekerek istediklerini sağlayabilirsiniz. Üstelik perdelerle ayırdığınız alanları onların tercihlerine göre dekore edip farklı renklere boyayabilir, farklı şekilde desenlendirebilirsiniz.
  • Odayı cinsiyete göre özelleştirmeyi deneyin: Kardeş oda dekorasyonu yaparken onların yaşlarını ve cinsiyetlerini göz önünde bulundurmak gerekir. Yaşlara göre olduğu gibi cinsiyete göre de çocukların tercihleri farklı olacaktır. Bu yüzden de her biri odalarını kendi beğenilerine göre tasarımlamak isteyecektir. Odayı iki eşit parçaya bölüp her ikisinin yatacağı bölümü kendilerince dekore etmelerini sağlayabilirsiniz. Örneğin kızınızın alanının duvarlarını pembe, oğlunuzun tarafının duvarını maviye boyayabilirsiniz.
  • Baş harfleri hem estetik hem özel görünüme sahip olabilir: Çocuklarınızın yataklarının başuçlarına isimlerinin baş harflerini yerleştirebilirsiniz. Bu sayede hem alan bölümünü yapmış hem de odalarına farklı bir zarafet katmış olursunuz.
  • Kardeşlerin yaşları küçükse iş çok daha basit: Eğer çocuklarınızın yaşları birbirine yakın ve yaşları küçükse kavga eğilimleri daha azdır. Bu sayede odaların süslemesini ortak yapabilir, farklı nevresim takımı seçimiyle iki kardeş odası dekorasyonu çözümünü halledebilirsiniz.
  • Çatı katı daha fazla alternatife açıktır: İki kardeş için genç odası hazırlamak durumundaysanız, eğer mümkünse çatı katınızı tercih edebilirsiniz. Üçgen tavanlı bir çatı katını eşit parçaya bölmek ve her iki bölümü kişiselleştirmek çok daha kolay olacaktır. Küçük bir alan dahi olsa çocuğunuzun zevkine ve hayal gücüne göre kolayca dekore edebilirsiniz.
  • Duvar stickerları dekorasyonu kolaylaştırır: Stickerlar son yıllarda dekorasyon fikirlerine ayrı bir soluk getirmiştir. Kullanımı kolay ve hoş olan bu parçaları her çocuğun kendi tercihine bırakabilir, yataklarının kenarlarına yapıştırarak hem alanlarını kendi istedikleri gibi şekillendirmelerini hem de kişiselleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Kendi stickerlarını kendilerinin seçmesine izin verdiğiniz taktirde aynı odada kalmaya sıcak bakacaklar ve yüzlerce farklı model arasından yatıkları tercihlerle mutlu olacaklardır.
  • Süper kahramanlar mülkiyet belirlemede kullanılabilir: Kardeş odaları dekorasyonunda çocuklarınızın kendi hayal güçlerini ve zevklerini odaya yansıtabilirseniz çok rahat edersiniz. Bunun için sevdikleri çizgi film karakterlerinin, süper kahramanlarının kocaman çıkartmalarını kullanabilir, odanın hangi tarafının kime ait olduğunu belirleyebilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar