Ofislerde En Uygun Aydınlatma Nasıl Olmalı?

Günün büyük bir bölümünü ayırdığımız ofisler, iş sürecini daha verimli geçirmemiz için en doğru aydınlatmaya sahip olmalı. Kötü aydınlatılmış bir çalışma ortamında; dikkat dağınıklığı, göz yorgunluğu ve bu sebepten kaynaklı konsantre eksikliği yaşanabiliyor ve çalışan üzerinde sağlığı etkileyen olumsuz bir faktör haline dönüşebiliyor. Gün boyu zinde kalmak ve verimliliğin azalmadığı bir iş hayatından söz etmek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, ofislerde aydınlatma tercihleridir. Peki, ofislerde en uygun aydınlatma nasıl olmalıdır? Ofislerin genişliği, büyüklüğü, duvar renkleri ve masaların pencereye olan konumu göz önüne alındığında, en iyi aydınlatma alternatiflerini sizler için sıraladık.

Doğal Işıktan Maksimum Yararlanın!

Çalışma saatlerini 08:00 – 18:00 olarak genellersek, günün büyük bir bölümünü ofislerde geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Kapalı bir ortamda çalışmak, bir süre sonra yorgunluk hissine, keyifsizliğe ve dikkat dağınıklığına neden olabiliyor. Bu noktada ise ofislerde aydınlatma çalışması için gerekli ilk faktör, gün ışığından maksimum yararlanmaktır. Doğal ışıktan olabildiğince yararlanmak, gün boyu zinde kalmanızı ve verimli bir çalışma süreci geçirmenizi sağlar. Doğal ışık içeriye rahat girmeli ancak direkt bilgisayar ekranına yansımamalıdır. Bilgisayar ekranı, ışığı arkasına aldığında daha rahat ve sağlıklı bir ortama zemin hazırlar.

Ofislerde Yapay Işık Kullanımı

Her ne kadar gündüz saatlerini kapsayan bir çalışma süreci olsa da kış mevsiminin gelmesi ile birlikte havalar erken kararabiliyor ya da gündüz dahi olsa ani hava değişimlerinden dolayı çalışma alanlarında ekstra bir aydınlatmaya gerek duyulabiliyor. Açık ofis olarak kullanılan bir alanın ışıklandırması, her masaya ve her noktaya homojen bir şekilde dağılmalıdır. Bu noktada yapılacak en ideal aydınlatma, tavana yerleştirilen led lambalar olacaktır. Led lambaları aynı anda kullanabileceğiniz gibi sadece birkaç noktayı aydınlatmak için de kullanabilirsiniz. Ofislerde çok keskin ışık, fazla göz yorabilir. Yumuşak ancak net bir aydınlatma, açık ofisler için daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ofis ortamı için 350 – 500 lux aydınlatmalar idealdir. Çalışma sistemi ya da yapılan işler, her ofiste farklılık gösterebilir. Ayrıca, aynı ortamda birbirinden farklı işler yürüten çalışanlar da bir arada mesai yapıyor olabilir. Bu durumda ışık seviyesini arttırabileceğiniz ya da azaltabileceğiniz lamba seçimi yapmak, ofislerde aydınlatma için doğru bir karar olacaktır. Eğer bireysel bir çalışma odanız varsa yine yüksek ışık şiddetinden uzak durun. Çalışma odalarında iki tip aydınlatma kullanabilirsiniz. Örneğin; tavan ampulü kullanabilir, aynı zamanda yumuşak bir ışığa ve renge sahip masa lambalarını tercih edebilirsiniz.

Koridor Aydınlatmaları

Ofise giriş sağlayan uzun bir koridor bulunuyorsa bu ortamı loş ışıklar ile düzenleyebilir ve giriş yapan insanlar üzerinde sıcak ve samimi bir etki bırakabilirsiniz. Koridorlarda keskin ve net ışık kullanımı yerine, sıcak renkli ve düşük ışık şiddetine sahip duvar apliklerinden yararlanabilirsiniz. Koridor uzunluğuna göre belli aralıklarda kullanılacak olan duvar aplikleri, ofis dekorasyonuna da farklı bir boyut kazandıracaktır.

Aydınlatmanın Dekorasyona Etkisi

Ofis dekorasyonlarında hangi mobilyaya ve aksesuarlara yer verirseniz verin, yanlış bir aydınlatma ile tüm ofiste genel bir görüntü bozukluğu söz konusu olur. Işığın odak noktalarını iyi belirlemek ise sıradan bir mobilyanın daha farklı algılanmasını ve görünmesini sağlar. Hatta tüm alanı daha ferah ve aydınlık görünmesine olanak sağlar. Ofislerde aydınlatma alternatiflerinden biri, belli noktalara yerleştireceğiniz arka ışıklandırmaların yarattığı etkidir. Bu uygulama, özellikle pano ya da tablo arkalarında kullanılır ve ofisin odak noktaları istenilen her saatte değiştirilebilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar