En Sağlıklı Yorgan Hangisidir?

Sağlıklı bir uykunun temelini oluşturan en önemli unsurlardan biri yorganlardır. Yorganın mevcut özelliği, rahatlığı ve konforu belirler. Uykuyu daha kaliteli hale getiren bu tekstil ürünleri, farklı özellikleri sayesinde ve çeşitli alternatifleri ile her kullanıcının ihtiyaçlarına cevap veriyor. Mevsim fark etmeksizin hayatımızda büyük bir öneme sahip olan yorgan modellerini tercih ederken, pek çok soru kafamızı karıştırabiliyor ve aynı anda hem kaliteli hem de bizlere hitap eden bir tercih yapmak zorlaşabiliyor. “En sağlıklı yorgan hangisidir?” sorusundan yola çıkarak, doğru bir tercihte bulunabilirsiniz. Yorgan seçiminde merak ettiğiniz diğer tüm sorular için içeriğimizin devamına göz atabilirsiniz.

Yün Yorgan Özellikleri

Öncelikle geçmişten günümüze hayatımızda var olmaya devam eden yün yorganlar, en sağlıklı yorgan çeşitleri arasında olmayı sürdürüyor. Aynı zamanda “En sağlıklı yorgan hangisidir?” sorusunun da en iyi cevaplarından biri. Yün yorganların hala tercih ediliyor olmasının en büyük faktörlerinden biri, organik bir içeriğe sahip olmasıdır. Genellikle koyun tüylerinden elde edilerek üretilen yün yorganlar, ısıyı iyi ve dengeli bir şekilde dağıtır. Böylece sıcak yapılarını uyku boyunca korur.

Soğuk kış günlerinde tercih edilebilecek en ideal yorgan türleridir ancak “Yün yorgan kaç derecede yıkanır? ya da “Yün yorgan nasıl yıkanır?” gibi sorular kafanızı karıştırıyorsa hemen açıklayalım. Yün yorgan yıkmak için birkaç seçenek vardır. Elde yıkama, yünleri çıkartarak yıkama ve makinede yıkama… Elde yıkamak için küçük bir not düşmek gerekirse mutlaka birinden yardım isteyin çünkü yün yorganlar su ile temas ettiğinde ağırlaşabiliyor. Küvet içine ılık su doldurarak işleme başlayabilirsiniz. Biraz matik döktükten sonra ayaklarınız ile çiğneme işlemi gerekiyor. Ardından küveti boşaltıp, yeni ve temiz ılık su ile durulama işlemine başlayabilirsiniz. Son aşama ise yüksek bir yere yorganı asarak, kurumasını beklemek olacak. Aslına bakılırsa yün yorganların en iyi temizlenme şekli; yünlerini çıkarıp, yıkayıp, temiz havada havandırarak kurutmaktır. Çok da uzak olmayan geçmiş yıllarda bu işlem kolaylıkla yapılabiliyordu ancak şehir hayatının getirmiş olduğu bazı kısıtlamalardan dolayı artık pek tercih edilen bir yöntem değildir. Yine de geniş bir bahçeniz varsa bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Diğer yandan çamaşır makinenizin kilo taşıma kapasitesi yeterli ise makinede kolaylıkla yıkamanız mümkündür. 30 derece sıcaklıkta, hassas ya da yün program ayarı ile yıkama işlemi kolaylıkla gerçekleşebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise makinede yıkanacak olan yün yorgana matik yerine yumuşatıcı kullanmaktır. Makinede kullanılan matikler, yün yorganların sertleşmesine sebebiyet verebilir.

Pamuk Yorgan Özellikleri

Pamuk yorganlar, “En sağlıklı yorgan hangisidir?” sorusunun en iyi cevaplarından biri. Doğal yapıları sayesinde büyük bir kitlenin tercihleri arasında olmaya devam eden pamuk yorganların iç malzemesi, %100 pamuk ile doldurulur. Hem hafif yapılıdırlar hem de üzerinde yorgan sevmeyenler için en iyi alternatifler arasındadır. Pamuk yorganlar, uyku esnasında terlemenin önüne geçer ve sağlıklı bir uyku süreci geçirilmesine olanak sağlar. Havayı içinde hapsettiği için kolaylıkla sıcak tutar. Ayrıca nanoteknoloji ile inceltilen modelleri de mevcuttur. “Pamuk yorgan nasıl yıkanır?” diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim. Makinenizin programları ve sıcaklık ayarları mevcutsa 30 derece sıcaklıkta ve pamuklu programda yıkayabilirsiniz. Eğer pamuklu ayarınız yoksa yine 30 derece normal programda yıkamanız mümkündür.

Bambu Yorgan Özellikleri

Bambu yorgan özellikleri, pek çok kişi için aranılan en önemli ihtiyaçları birlikte sunar. Bu sebepten dolayı en çok tercih edilen sağlıklı yorganlar arasındaki yerini de kolaylıkla korur. Elbette ki en merak edilen konulardan biri de “Bambu yorgan sıcak tutar mı?” oluyor. Bambu yorganlar, terletmeyen ve uyku sırasında vücudun nefes almasını kolaylaştıran bir yapıya sahiptir. Bu sayede hafifliği ile ön plana çıkar. Ayrıca içeriğinde yer alan kun maddesi sayesinde antialerjiktir. Bambu yorganları yıkamanın en iyi yolu, kuru temizleme diyebiliriz. Eğer imkanınız varsa bu seçeneği değerlendirebilirsiniz çünkü bambu lifleri nemi hapsetme özelliğine sahiptir. Evde yıkama esnasında yorganınızda çekmeler meydana gelebilir. Yine de evde yıkamayı tercih edenler için diyebiliriz ki makinede 30 derece sıcaklık ile yıkanmasına özen gösterilmelidir.

Mikrofiber Yorgan Özellikleri

Kolay kırışmayan ve yumuşak yapısı sayesinde rahat bir kullanım sunan mikrofiber yorganlar, kullanılabilecek en ideal yorgan çeşitlerinden biridir. “En sağlıklı yorgan hangisidir?” diyenler için önerebileceğimiz mikrofiber yorganlar, elyaf yorgan olarak da bilinir. Hatta daha çok elyaf yorgan olarak adlandırılır. Bahsetmiş olduğumuz diğer yorgan çeşitlerine göre daha ekonomik fiyatlara sahiptir. İnce ve hafif yapıları sayesinde rahat ve konforlu bir kullanım sunsalar da soğuk kış günleri için çok uygun değildir ancak eviniz yeterli sıcaklığa sahipse kış günlerinde de kullanılabilir hale gelir. Kısacası mevsimlik yorgan kategorisinde yer alan bir üründür. Peki, Mikrofiber yorgan nasıl yıkanır ve kaç derecede yıkanır? Makinenizin 30 derece sıcaklık ayarında yıkayabilirsiniz ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Yorganın kullanma talimatına göz atmayı ihmal etmeyin. Kullanma talimatında en uygun sıcaklık bilgisi bulunmaktadır.

Kaz Tüyü Yorgan Özellikleri

Soğuk iklim koşulları için en ideal yorgan çeşitleri arasındaki kaz tüyü yorganlar, günümüzde en çok kullanılan ürünler arasındadır. “En sağlıklı yorgan hangisidir?” diye merak ediyorsanız bir sonraki yorganınızı kaz tüyü tercih edebilirsiniz. Kaz tüyü yorganlar iki çeşit olup, sırt ve gıdık tüyleri olarak birbirinden ayrılır. Özellikle gıdık tüylerinin oranında artış olması, yorganı da gittikçe daha hafif ve yumuşak hale getirir. Ayrıca gıdık tüyleri, sıcak tutma oranını da yükseltir. Eğer kış günlerinin çok çetin geçtiği bir coğrafyada yaşıyorsanız sizin için en ideal yorganlar arasındadır. Peki, kaz tüyü yorgan kaç derecede yıkanır? Kaz tüyünden üretilen yorganlar, makinede yıkanabilir ancak 30 derece gibi düşük bir sıcaklık ayarında yıkanmalıdır. Makine programınızda hassas ayarı seçmeniz önemlidir. Ayrıca makineniz gerekli kilo kapasitesine sahip değilse kuru temizlemeye vermeniz önerilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar