Küçük Evlerde Yemek Odasının Nasıl Kullanılacağına Dair Öneriler

Yaşanılan yerin hem pratik bir kullanıma olanak tanıması hem de şık bir görünümde olması, evde yaşayan bireyleri daha mutlu kılmaktadır. Özellikle salon, mutfak, oturma odası ve yemek odası dekorasyonu noktasında çoğu zaman büyük ve geniş bir alan daha kolay bir şekilde dekore edilebilirken, küçük ve dar odaları dekore etmek biraz daha zorlu olabilmektedir. Birçok evin önemli bir bölümünü oluşturan, aile üyelerinin yemek zamanını bir arada geçirdiği mekân olarak yemek odaları kullanışlı ve şık olması hedeflenerek tasarlanmaktadır. Küçük evlerde ise başta yemek odası ve diğer odaların tasarımı esasen küçük alanları mümkün olduğunca büyük ve geniş göstermek üzerine kuruludur. Günümüzde minimalist ve pratik kullanıma yönelik trendler ile küçük evlerde birçok odayı şık ve geniş görünümlü bir şekilde döşemek mümkündür. Verandalar bahçeye bakan kısımları ile birlikte tasarlanmanın yanı sıra evin giriş kısmı için de yapılmış olabilir. Bu noktada küçük ev dekorasyonu nasıl olmalı madde madde özetlenerek şu şekilde sınıflandırılabilir:

– Küçük evler için yemek odasında kullanılacak aksesuar seçimi

– Yemek odası için yemek takımı başta olmak üzere en doğru mobilyaların tercih edilmesi

– Alana uygun, doğru yemek masasının seçimi

– Ortamı en iyi şekilde yansıtacak olan aydınlatmanın seçimi

– Yemek masası, sandalye ve yemek odasının pratik kullanımı için öneriler

– Ufak ipuçları ve adım adım tasarım fikirleri 

Bu ufak öneriler, hem zevkinizi öne çıkarmak hem de küçük alanları efektif kullanmak adına faydalı olacaktır. Zira bu noktada dekorasyon misafirler ve aile bireyleri için bu tür evlerde genişlik hissi uyandırmak, pozitif bir alan yaratmak adına küçük detaylardan oluşmaktadır.

 

Mobilya ve Yemek Takımı Seçimi

İster günlük yemek için ister misafir ağırlamak için olsun, yemek odalarının ailenin bir arada belirli bir süre birlikte zaman geçirdiği, önemli misafirlerin ağırlandığı yerler olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple özellikle küçük evlerde alan sorununu çözmek için yemek odası dekorasyonu yapılırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de yemek takımı seçimidir.

Yemek takımında özen gösterilmesi gereken ilk nokta, yemek takımına ait sandalye seçimidir. Zira sandalyelerin boyutu odanın efektif kullanılabilmesi ile orantılıdır. Bu noktada kolsuz sandalyelere yönelmek yer açısından isabetli bir tercih olacaktır. Dolayısıyla sandalyelerin boyutu mümkün olduğunda küçük olmalıdır.

Yemek odasının dekore edilmesinde bir sonraki aşamada ise masa seçimi bulunmaktadır. Tıpkı sandalye seçiminde olduğu gibi masanın da sandalyelere uygun ve küçük boyutlarda olmasına dikkat edilmelidir. Bu sayede yemek odasında kalabalık bir görünüm oluşması engellenir ve daha geniş bir alan izlenimi verir. Masa şekli ile ilgili yuvarlak yerine dikdörtgen ya da oval düşünülmesi alanı pratik bir şekilde kullanmaya katkı sağlayacaktır.

Masa ve sandalye seçimindeki bu hususlar hem görsel açıdan alanın engellenmemesi hem de yerden tasarruf sağlanmasına olanak tanımaktadır. Bu sayede minimal ve mütevazi bir yemek odası görüntüsü elde edilmiş olur. Bundan sonra yemek odası dekorasyonu için önemli bir başka adımı ise aydınlatma oluşturmaktadır. Aydınlatma olarak lüks ve zarafet hissi uyandıran küçük boyutlu, özellikle tavan nispeten basık ise minimal boyutlu ama şık bir avize odanın hem aydınlatılmasında hem de şıklık hissi uyandırasında yardımcı olacaktır.

 

Küçük Evlerdeki Yemek Odalarına Ufak Dokunuşlar

Yemek odalarına ilişkin dekorasyonlarda asıl önemli olan yemek takımı içerisinde yer alan masa ve sandalye seçimidir. Odaya en uygun mobilya seçimi için boyut ve kullanışlı olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra önemli olan bir başka detay da aksesuarlardır. Bu tür odalarda alan bakımından kısıtlı imkânlar söz konusudur. Aynalar bu tarz küçük odalar için geniş alan algısı yaratır. Bu sayede daha ferah bir görünümün yanı sıra geniş bir oda hissi de uyandırılmış olur. Aynı zamanda duvar boyu ayna kullanımı ve karşıt duvara tablo kullanımı ile beklenen genişlik ve ferahlık hissinin yanında şık bir görüntü de elde etmek mümkündür.

Günümüzde hem küçük odaları geniş göstermek hem de modern trendlere uyum sağlamak adına tercih edilen mobilyalardan biri de şeffaf masa ve sandalyelerdir. Modern dekorasyon trendi olarak da bilinen bu akımda şeffaf tercih edilen masa ve sandalyeler ile yemek odası daha parlak ve şık bir havaya sahip olur. Küçük evlerde yemek odası dekorasyonu için dikkat edilmesi gereken son unsur ise renk paletidir. Bu tarzdaki odalarda genellikle beyaz ve benzeri açık renkler, ışığı doğal olarak yansıtarak ferahlık hissi katmak için tercih edilir. Özellikle ışığı yansıtmak için yine şeffaf aksesuarları tercih etmek mümkündür. Verilebilecek son bir öneri ise bu tarz odalarda mümkün olduğunca sade ve basit çizgilerde mobilyalar, doğal aydınlatma ve renk seçimidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar