Dekorasyonda Ayna Kullanımı Nasıl Olmalı?

Yeni bir güne hazırlanırken, üzerimize bir şeyler denerken ya da kendimize çeki düzen vermek istediğimizde sık sık kullandığımız aynalar, günlük hayatta en çok ihtiyaç duyulan dekoratif aksesuarlar arasındadır. Kullanılacak alana göre her ayna, farklı formları ve boyutları ile bulunduğu ortama derinlik kazandırır. Son yıllarda ev dekorasyonundaki yerini sağlamlaştıran ve artık her odada kullanıma uygun hale getirilen ayna modelleri ile en küçük alanlara bile daha geniş ve ferah bir görünüm kazandırabilirsiniz. Eski dönemlerden bu yana bir kullanım alışkanlığı olan aynalar, günümüzde ev dekorasyonlarının en önemli parçaları olmaya devam etmekte ancak dekorasyonda ayna kullanımı hakkında doğru bilinen pek çok yanlış yapılmaktadır. Dekorasyonda ayna seçimine karar verirken belli noktalara dikkat ederek, evinizde istediğiniz görünümü elde edebilirsiniz.

Salon Dekorasyonlarında Ayna Kullanımı

Salonlar, evin en çok zaman geçirilen bölümlerinden biridir. Bu alanda uyguladığınız her dekorasyona uyum sağlayacak pek çok ayna modeli bulunmaktadır. Sorun şu ki aynaları doğru noktada kullanmamak, salon görünümünde olumsuz bir etkiye sebep olabilir. Dekorasyonda aynaya yer verilirken, genellikle konsolun üst kısmı tercih edilir. Bu seçim, aslında klasikleşmiş bir durumdur. Biraz klasiğin dışına çıkıp, daha modern bir salon dekorasyonu için aynaları farklı noktalarda kullanabilirsiniz. Salon penceresinin tam karşısına gelen duvarda geniş bir ayna kullanımı ile dışardan gelen gün ışığını salonunuza daha iyi yansıtabilirsiniz. Bu tercih, özellikle küçük salonlar için daha ferah ve aydınlık bir etki yaratacaktır. Ayna kullanımı için bir diğer seçenek ise salondaki en dar duvarı ayna ile kaplamak olacaktır. Özellikle son yılların en popüler ayna kullanımı olan bu seçenek, salon dekorasyonuna farklı bir boyut kazandırmak isteyenlerin ilk tercihi oluyor. Dar duvarın tamamında kullanılan aynalar, geometrik desenleri ile salona büyük bir zenginlik kazandırmaya yetecek bir etkiye sahip oluyor. Eğer dekorasyonda ayna kullanımından pek hoşlanmıyorsanız ya da büyük boyutlardaki aynalar yerine daha minimal bir bir tasarım kullanmayı düşünüyorsanız bu konuda da sayısız seçenek bulunuyor. İkili ya da üçlü parçalar halinde yan yana kullanılan dekoratif aynalar, sizin için iyi bir seçim olabilir. Bu tarz minimal aynaları, oturma grubunuzun en geniş koltuğunun üst kısmında kullanabilir ya da varsa yemek masasının hemen yanında bu tasarımlara yer verebilirsiniz. Klasik ve ağır mobilyaların yer aldığı bir salon dekorasyonu için en ideal ayna modelleri ise gold ya da silver renginin kullanıldığı varaklı tasarımlar olacaktır. Varaklı aynaların en çok yakıştığı nokta ise yemek masası takımının kullanıldığı alanlardır. Dekorasyonda aynaya yer vermenin gücünü hissediyorsanız salonunuza uygun sayısız ayna modelini kolaylıkla bulabileceğinizi söyleyebiliriz.

Dar Antrelere Geniş Çözümler

Uzun ve dar giriş alanı olan antreler, ayna tasarımları ile daha ferah bir görünüm kazanmaya başladı. Misafirin ilk ağırlandığı yer olan antreler, son dönemlerde ev dekorasyonu açısından en dikkat edilen alanların arasına girmeyi başardı. Artık antre duvarları; tablolar, objeler ve aynalar ile daha şık ve daha görünür hale geliyor. Eğer antrenize aynalar ile derinlik kazandırmak istiyorsanız antrenin belli noktalarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Evin girişinde kullanılan dresuarların üzeri, ayna kullanımı için en doğru alanlardır. Daha salaş bir görünüm için kapı girişinin hemen yanında ayaklı boy aynalarına şans verebilirsiniz ancak antrenizi dekore ederken salon dekorasyonunuzu göz önünde bulundurmanız doğru bir karar olacaktır. Bunun en önemli nedeni ise misafirlerin ilk ağırlandığı yerlerin antreler, bir sonrasında geçilecek mekanın salon olmasıdır.

Modern Yatak Odalarında Aynanın Yeri

Dekorasyonda ayna kullanımının en kilit noktalarından biri yatak odalarıdır. Yatak odalarında yer verilen aynanın göz yormayan ve mümkünse tek parçadan oluşan bir tasarıma sahip olması gerekir. Kısacası hem gardırobun kapaklarında yer alan bir ayna hem de ayrıca kullanılan bir ayna, odaların daha dağınık görünmesine sebebiyet verebilir. Yatak odası için tercih edeceğiniz aynanın, oda genişliğine uygun olması gerekmektedir. Salon ya da oturma odalarındaki aynalar daha farklı şekillerde kullanılabiliyorken, yatak odaları bu konuda biraz kısıtlı bir alan sunabiliyor. Komodin, şifonyer, gardırop, karyola gibi mobilyaların kapladığı alan düşünüldüğünde, aynanın en doğru yerde olması,büyük önem taşıyor. Küçük odalara sahip olanlar, dekorasyonda ayna seçimini gardırop kapaklarından yana kullabilirler. Dolap kapaklarında geniş bir aynanın yer alması hem odayı daha geniş ve aydınlık gösterir hem de alanı daha iyi kullanmanızı sağlar. Geniş bir odası olanlar ve gardırobunda ayna bulunmayanlar ise uzun ayaklı bir boy aynasına yer verebilirler.

Mutfak Dekorasyonunda Ayna Kullanılmalı mı?

Mutfaklar, günün en çok kullanılan alanlarından biridir. Genellikle dekorasyonlar da bu durum göz önünde bulundurularak yapılır. Mutfakta ayna kullanımı, yanlış bir tercih olabilir. Sürekli yemeklerin piştiği bir alanda aynanın buharlaşması, yağ ve su sıçraması gibi durumlar, kötü bir görünüme sebebiyet verebilir. Mutfaklarınızda ekstra bir aksesuar kullanmak istiyorsanız bu aksesuar, ayna olmamalıdır. Mutfak dekorasyonuna uygun bir duvar aksesuarına yer vermek, daha doğru bir karar olacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar