Ana SayfaKeşfetMdf ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?

Mdf ve Sunta Arasındaki Fark Nedir?

Konu mobilya olunca, tercih edilecek ürünün iskelet malzemesi büyük önem taşır. Bu konuda bilgi sahibi olmak ise her açıdan uzun vadede dayanıklı ürünlere yatırım yapmanızın önünü açar. Özellikle mobilya denildiğinde akla ilk gelen koltuk takımı modelleri için iyi bir malzeme demek, aynı zamanda kalite demektir çünkü koltuklar sürekli değiştirebileceğimiz mobilyalar değildir.

Koltuk modelleri başta olmak üzere, birçok mobilya ürününde çeşiti malzemeler kullanılıyor. Sunta ve mdf ise berjer, ikili ve üçlü koltuklarda en çok kullanılan malzemeler arasındadır. Peki, bu iki malzemeyi birbirinden ayıran özellikler nelerdir? Hangisi daha dayanıklı, hangisi daha fazla deforme olur? Yakın zamanda yeni bir koltuk almayı planlıyorsanız kullanılan malzemeler hakkında elinizden geldiğince araştırma yapın. Böylece yukarıda da bahsettiğimiz gibi uzun yıllar dayanıklı ürünlere iyi bir yatırım yapabilirsiniz.

 

Mdf Nedir?

Öncelikle bu ürünü daha yakından tanıyalım. Mdf denilen malzemenin açılımı Medium Density Fiberboard’dır. Anlamı ise orta yoğunluktaki lif levhadır. Üretim süreci uzun ve daha dayanıklı ürünlerin ortaya çıktığı bu malzeme, koltuk takımı çeşitlerinde de sık sık kullanılıyor ancak sadece bununla sınırlı değil. Gün içinde kullanılan birçok mobilyanın veya eşyanın temel malzemesidir diyebiliriz. Bu malzemenın yaklaşık %90’ı odundan oluşmaktadır. Oldukça uzun bir işlemden geçirilir ve koltuk modelleri başta olmak üzere birçok ürünün iskeletinde kullanılır. Masif ahşap yerine kullanılacak en iyi alternatiftir.

Sunta Nedir?

Talaş parçalarının sıkıştırılması ile ortaya çıkan sunta, çeşitli kalınlıklarda üretilen bir malzemedir. Mdf kadar dayanıklı bir malzeme değildir ancak son yıllarda koltuk çeşitlerinde başarılı iskeletler oluşturulabiliyor. Berjer, ikili ve üçlü koltuklarda sık sık kullanılan bu malzemenin diğer bilinen adı yonga levhadır. Çabuk deforme olabilir ancak iyi bir işçiliğe ve iskelete sahip mobilyalarda ömrünü uzatmak mümkündür.

Şimdi merak edilen bu iki ürünün karşılaştıralım ve sizlerin için en uygun malzemenin hangisini olduğuna karar vermenizi kolaylaştıralım. Böylece nasıl bir koltuğa sahip olmanız gerektiğinden emin olabilirsiniz.

Öncelikle, ağırlıkları hakkında kısa ama önemli bir bilgi verelim. Koltuk takımı iskeletinde sıklıkla kullanılan mdf, yoğun bir malzeme olmasından dolayı ağırlığı daha fazladır. Suya daha dayanıklı olduğu için kullanım ömrü uzundur. Toz haline gelmiş ağaçların preslenmesinden dolayı boşluksuzdur. Yüzeyinin homojen ve pürüzsüz olması, bu malzemenin daha kolay şekil almasını sağlar ve akrilik boyamalara uygun hale getirir. Sunta ise daha hafiftir. Koltuk modellerinin su ile temas etmesi sonucunda zarar görme ihtimali yüksektir. Hazır kaplamalar ile boya görünümü verilir.

 

Sunta ve Mdf’nin Kullanım Alanları ve Avantajları Nelerdir?

Bu iki malzeme, pek çok mobilyada kullanılıyor. Özellikle berjer, ikili ve üçlü koltuk, mutfak dolabı, tv ünitesi, kitaplık ve masa, en çok kullanılan ürünlerdir. Biri, diğerinden daha avantajlı gibi görünse de ikisini de tercih etmek için sebepler vardır. Mdf ile alınan koltuklar daha dayanıklı ve ağır olur. Çekme ve eğilme gibi problemler yaşatmaz. Yonga levha ise hem daha ekonomik hem de daha hafiftir. Hafif olması, özellikle koltukların, masaların ve kitaplıkların taşınması sırasında büyük kolaylık sağlar.

İyi bir koltuk takımına yatırım yapmayı düşünüyorsanız ve sık sık taşınan biri değilseniz mdf’den üretilen koltuk takımı modellerini ve diğer mobilyaları tercih etmek, sizin için doğru bir karar olabilir. Bütçeniz sınırlı ve daha ekonomik bir koltuk tercihinde bulunmak istiyorsanız iskelet malzemesi sunta ya da diğer adı ile yonga levha ile üretilen mobilyaları tercih edebilirsiniz.

- Advertisement -