Koltuk ve Kanepe Arasındaki Fark Nedir?

Koltuk ve kanepe kelimeleri, yıllar boyunca bazen tam olarak ayırt edemediğimiz ve kavram karmaşası yaşadığımız, acaba doğru mu ifade ettim diye arada kaldığımız kelimeler arasında yer alıyor. Günümüzde mobilya sektöründeki farklı tasarımların fazlalığı da bu karmaşayı artırabiliyor. Temelde çok benzer özellikleri olan, ama detayları incelediğimizde, iki kelimenin neyi ifade ettiğini, karşılığının ne olduğunu, kullanım alanlarının farkının neler olduğunu çözebiliyoruz.

Eski Türkçe’de “kaltık” olarak kullanılan ve anlamı “yükseltilmiş yer, seki” olarak anlamlandırılan “koltuk” kelimesi, günümüzde sözlük anlamı olarak “kol dayayacak yeri olan geniş ve rahat sandalye” olarak geçiyor.

Diğer tarafta dilimizde “birkaç kişinin oturabileceği genişlikte koltuk, çekyat” sözlük anlamını taşıyan “kanepe”, aslen Fransız kökenli olan “canapé ” sözcüğünün türemiş ve dilimize yerleşmiş şeklidir. Fransızca’da “sırtlıklı yatak” anlamına gelir.

Kanepe ile Koltuk Arasındaki Farklar

Kullanım alanları düşünüldüğünde kültürel olarak farklılıklar oluşturuyor. Ülkemizde farklı tasarımların ve detayların olduğu her iki seçenek de, geniş bir yelpazede sunuluyor. Kullanım amaçları sizin seçimlerinizi doğrudan etkileyebilir. Bu nedenle ilk bakışta ikisini birbirinden ayıran özelliklerin neler olduğunu ve detaylarını şu şekilde inceleyebiliriz.

  1. Koltukların, ayakları farklı yükseklikte olan çeşitli tasarımları mevcuttur. Minder ve yastıklar ile desteklenirler. Kanepeler ise yere daha yakın olan ve yastıksız modellerden oluşur.
  2. Koltuklar daha geniş mobilyalardır. Oturma derinliği olarak kanepeler dar oturma alanına sahiptir. İlk bakışta, dar ve geniş olmalarına göre ayırt edebilirsiniz.
  3. Kanepeler dolgu malzemesi ve yoğunluğu olarak daha sert malzemeler ile üretilir. Genel olarak daha sertir. Koltuklar, konforun ön planda olduğu daha yumuşak malzemelerin tercih edildiği ürünlerden oluşur. Daha yumuşaktır.
  4. Koltuklar genellikle konforlu oturma için tasarlanırken, kanepeler saklama alanlarının olduğu ve yatağa dönüşebilen mobilyalar olarak tasarlanırlar. Bu nedenle kanepe, “çekyat” olarak günlük dile kolayca geçmiş bir mobilya çeşididir. Koltuklar için derin oturma alanları nedeniyle yatak olarak da kullanılabilen modeller daha az üretilmektedir. Bunun yanında mekanizmalı modeller ile ayak ve sırt bölümleri hareketlendirilerek rahatlık artıran koltuk modelleri oluşturulmaktadır.
  5. Kanepelerin genel olarak standart bir üretimi vardır. Üç kişinin yan yana oturacağı, dar yapılı, sırt ve oturma bölgesi sert, zemine yakın, kol dayama alanları genelde alçak olan mobilyalar olarak standart seçenekler sunarlar. Koltuklar ise çok farklı tasarımlar ile daha fazla seçenek sunar. Tekli, ikili, üçlü olacak şekilde, rahatlığı, konforu bir arada barındırır.
  6. Koltukların farklı tasarımlarının olması maliyet açısından değerlendirildiğinde daha pahalı olmasına neden olur. Bunun nedenlerini çok fazla renk seçeneği sunması, konfor ve rahatlık içeren tasarımlardan oluşması, farklı tasarımların çokluğu gibi etkenler oluşturur. Kanepeler ise maliyeti daha düşük olan daha ekonomik mobilyalardır. Renk seçeneği az olan daha standart üretimi kapsarlar. Kanepe fiyatları ile koltuk fiyatları karşılaştırıldığında kanepeler daha düşük seçenekleri sunar.
  7. Kanepeler kullanım amacına yönelik tek olarak satılırken koltuklar takım olarak satılmak üzere mağazalarda yerini alır. Takım halinde satılan ürünler özellikle salonlar için tercih edilirken, kanepeler daha çok oturma odalarında kullanılmak için tercih edilen mobilya statüsüne giriyor. Tabii ki yerleştirilen alanın, odanın metrekare olarak büyüklüğü de bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

Esas Soru Şu: Hangisini Hangi Amaçla Kullanacaksınız?

Modern çağın sunduğu tüm seçenekler ile avantajlı, yaşam tarzınıza uygun, orantılı, rahat, konforlu ve şık tasarımlı ortamlar yaratabilirsiniz. Koltuk mu kanepe modelleri mi diye düşündüğünüzde hangi amaçla nerede kullanacağınızı bu bilgiler ile şekillendirebilir, tercihleriniz için harekete geçebilirsiniz. Modern çizgilerin ışığında oluşturulan tasarımlar için Engince Mobilya’yı ziyaret etmeniz seçimlerinizi kolaylaştırabilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar