Mobilya Cilalama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uzun seneler kullandığınız mobilyalar, zaman geçtikçe eski görünümünü yavaş yavaş kaybedebilir. Darbe sonucu oluşan ezilmeler, dış etkenlerden dolayı meydana gelen renk atmaları, çizikler ve hatta cilalarının eskimesi sonucunda kötü bir görünüme sebebiyet verebilir. Bu tarz mobilyalara yeni bir canlılık katabilmek ve yeniden kullanıma uygun hale getirmek ise pek çok kişinin hobi haline getirdiği bir eylemdir. Herhangi eski bir mobilyayı geri dönüştürerek, daha uzun seneler kullanılmasına olanak sağlamak, bu işin verdiği en büyük haz olur. Mobilya cilalama işlemi herkesce yapılabilecek bir eylem olsa da belli kurallara uyulmadığında, işin içinden çıkılamayacak bir durum haline dönüşebilir. Doğru adımlarla ilerlemek, cila işlemini kusursuzlaştırır ve cilanın yapıldığı mobilyaya yeniliğini tekrar kazanandırır. Eski mobilyalarınızı atmak yerine, tekrar kullanmak istiyorsanız mobilya cilalama hakkında bilinmesi gereken her detayı not etmeye başlayın.

 

Madde Madde Mobilya Cilalama İşlemi

 

Mobilya cilalama yapmadan önce cila yapılacak ortamın uygun hale getirilmesi sağlanmalıdır. Bu işlemi evde yapacaksanız mobilyalarınızın üzerini naylon ile örterek, olası kazaların ve cila sıçramalarının önüne geçilmelidir. Zemin ise yine bir naylon yardımı ile kapatılırsa sağlıklı bir işlem gerçekleştirilir. Eğer mobilyalarınızı başka bir alana taşımanız mümkünse ortamı olabildiğince boşaltın.

 

Ahşap ve ceviz mobilya cilası gerçekleştirilmeden önce mobilyanın yüzeyi iyice temizlenmeli. Bez yardımı ile silerek, yüzeyi leke ve tozlardan arındırmalısınız. Bu detaya dikkat edilmediğinde, cila sonrası mobilyada pürüzler meydana gelebilir ve sonuçtan memnun kalmayacağınız bir iş ortaya çıkabilir. Mobilyada iyi bir temizlik yapılması, pürüzsüz bir işlem gerçekleştirmenize zemin hazırlayacaktır. Sehpa, masa ya da sandalye gibi mobilyalarınızın üzerinde lekeler mevcut ise çam terebentin yağından yardım alabilirsiniz.
Ahşap mobilya cilasına başlamadan hemen önce zımparanızı hazır bulundurun. Temizlik sonrasında zımpara yardımı ile mobilyanızı zımparalayın. Zımpara esnasında olası küçük kazalar yaşanabilir. Mobilyadan sıçrayan parçaların çalışma sırasında zarar vermemesi adına gözlük ve eldiven kullanmayı unutmayın.

 

Zımparalama bittikten sonra yüzeyi tekrar temizleyin. Mobilyadan sıçrayan parçaları temiz ve nemli bir bez ile iyice silin.
Mobilya cilalama işleminin en önemli detaylarından biri de fırça seçimidir. Kullanacağınız fırça, cilaladığınız mobilya yüzeyine uygun olmalıdır. Yumuşak fırçalar ile daha iyi bir sonuç alınacaktır. Düz bir yüzey için geniş bir fırça tercih edebilir, girintili çıkıntılı bir yüzey için daha küçük bir fırça kullanabilirsiniz.

 

Mobilyanız için en uygun cilayı kullanın. Cilayı yüzeye dökmek yerine fırça yardımı ile yavaş yavaş sürün. Eğer cilayı bir anda yüzeye dökerseniz cilanın mobilyaya fazla gelmesine sebebiyet verebilir. Cilayı küçük bir kaba azar azar dökün. Fırçaya süreceğiniz az miktarda cila ile işe başlayın. İhtiyacınız oldukça kaptaki cilayı kullanın. Mobilyanın tüm yüzeyine acele etmeden, yavaş yavaş sürün. Acele sürülen cilalarda katmanlı ve kötü bir görünüm meydana gelebilir. Bu maddeyi gerektiği şekilde uyguladığınızda güzel bir çalışmayı kolayca hayata geçirebilirsiniz.

 

Tüm bu işlemlerin ardından mobilyanızı kurumaya bırakabilirsiniz. Evde yapılan mobilya cilalama işlemi, hafif bir koku bırakabilir. Eğer mobilyanızı açık alanda kurutma gibi bir şansınız yoksa evinizin tüm pencerelerini açabilir, ortamı havalandırabilirsiniz. Birçok cila, artık hızlı bir şekilde etki gösteriyor ve kuruma işlemleri kısa bir vakit alıyor. Cila almadan önce cilanın hızlı kuruma özelliğinin olmasına özen gösterin.
Mobilya yenileme cilası için gereken tüm bu adımları gerçekleştirdikten sonra mobilyanızı keyifle kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeniden kullanıma uygun hale getirdiğiniz mobilya, dönem dönem yapılan bakımlar ile kusursuz bir kullanım sunacaktır.

 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar