Ahşap Mobilya Nasıl Temizlenir?

Evinizde kullandığınız mobilyaların neredeyse tamamı endüstriyel mobilyalar olsa da kullanılan malzemeler metal, plastik ve ahşap yoğunlukludur. Metal ve plastik malzemeler uzun yıllar dayanıklılığını ve görselliğini koruyan malzemeler iken, ahşap malzemelerin mutlaka düzenli aralıklarla bakımı yapılmalıdır. Doğru yapılmadığında veya aksatıldığında ahşabın ömrünü kısaltan bir işlem olan ahşap mobilya bakımı; boyama ve yüzey temizleme işlemlerinden oluşur. Yaşayan bir malzeme olarak bilinen ahşabın rengini yitirmemesi, parlaklığını kaybetmemesi, görselliğini ve uzun ömürlü olması için periyodik olarak bakımının yapılması ve temizliğine dikkat edilmesi gerekir.

Doğal Ahşap Mobilya Bakımının İncelikleri

Ahşap değişik şekillere kolayca çevrilebilen ve işlenebilen bir malzeme olduğu için evin her köşesinde ve detayında kullanılabilir. Oturma grubu, ahşap masa, masif ahşap zemin döşeme, gümüşlük, kitaplık, suntalam vitrin gibi pek çok tasarımda ahşap malzeme yer alır. Doğal ahşap mobilyaların estetik görünüm ve görsellik açısından ilk halini koruması için mutlaka bakıma tabi tutulması gerekir. Bu tür mobilyalarınız varsa vernik ve silikon içerikli cilalar ile düzenli olarak bakımını yapabilirsiniz. Böylece doğal desenleri ve yüzey parlaklığı korunacağı için yaşam alanınızda hayranlık uyandıran bir dekorasyona daimi olarak sahip olabilirsiniz.

Eğer evinizde doğal ahşaptan üretilen bir yemek masası, kitaplık ya da kütük masa bulunuyorsa bakım işlemleri sırasıyla; yüzey koruyucu, vernik ve cilalama işlemlerinden oluşmalıdır. Dilerseniz ahşap boyama için özel tasarlanan renklerle doğal ahşap mobilyalarınızı boyayabilir, güzel bir vernik işleminden sonra büyüleyici ve hayranlık uyandıran ahşap görünüme kavuşturabilirsiniz.

Masif Ahşap Mobilya Bakımına Dikkat

Masif ahşap mobilya modelleri, diğer ahşap türlere göre uzun yıllar korunabilen ve yüzey estetiğini bozmayan hem ekonomik hem de dayanıklı mobilyalardır. Doğal ahşap mobilya bakımında olduğu gibi yüzey koruma cilası yapılarak masif mobilyalarında görünümü korunabilir. Ancak bakım sonrası ağaç kurdu böcek ve diğer zararlılara karşı mutlaka ahşap koruyucu spreyler kullanılmalıdır.

Masif ahşap mobilyalar, temizlik sırasında dikkatli olunması gerekir. Bu tür mobilyaların toz alma işlemi yapılırken mutlaka mumlu mikrofiber bez kullanılmalı ve böylece yüzeyin çizilmesi önlenmelidir. Eğer masif ahşap mobilyadan üretilmiş bir çalışma masanız varsa, üzerine ağır cisimler koymamalısınız. Böylece olası çizilmelerin önüne geçebilirsiniz. Şayet kullanıma bağlı olarak masif masa üzerinde yüzey kırılmaları meydana gelmişse, ahşap macunu kullanılarak bu alanları doldurabilirsiniz. Ancak doldurma işleminden sonra mutlaka koruyucu ve yüzey dondurucu malzemeler kullanılarak bakım işlemini tamamlamanız gerekir. Diğer yandan yılda 4 ya da 5 kez silikon bazlı cila da kullanabilir, masif ahşap mobilyaların bakımını sürdürülebilir hale getirebilirsiniz. Bu işlemleri yapacak kadar bilginiz ve deneyiminiz yoksa, ahşap bakımı konusunda mutlaka bir profesyonelden yardım almanız gerekir. Böylece ahşap mobilyalarınızın ışıltısını ve dayanıklılığını uzun yıllar koruyabilirsiniz.

Ahşap Mobilya Temizliğinde Püf Noktalar

Ahşap mobilyalarınızın ilk günkü gibi parlak, temiz ve pürüzsüz görünmesini istiyorsanız bazı püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

  • Temizlenirken mutlaka su ile temasından kaçınmanız gerekir. Hassas yapıda olan bu tür mobilyalar temizlenirken, su bazlı ahşap temizleyiciler kullanılmalı, nemli ve havsız bir bez yardımıyla tamamen kirden ve tozdan arındırılmalıdır.
  • Ahşap mobilyalara bulaşan bazı lekeler son derece can sıkıcı olabilir. Bu tür lekeleri çıkarmak için 1 çorba kaşığı karbonat ile bir çay kaşığı suyu karıştırabilir, ince bir macun hazırlayabilirsiniz. Leke üzerine uyguladığınız bu karışımı yumuşak bir bezle hafifçe ovabilir, daha sonra tamamen kurulayabilirsiniz.
  • Mobilyaları daha parlak gösteren ipuçlarından biri de yılda 1-2 kez zeytinyağı ile silmektir. Bunun için birkaç yaprak kağıt havlu üzerine zeytinyağı damlatabilir ve mobilyanızı yumuşak hareketlerle silebilirsiniz. Böylece ahşap malzeme hem nemlenecek ve beslenecek, hem de parlak görünümüne geri kavuşacaktır.

Ahşabın en güzel hallerinin şekil bulduğu birbirinden güzel ve göz alıcı mobilyalarınıza özen gösterirken elbette en baştan kaliteli olanları seçmeniz gerekir. Hem göz alıcı hem de kaliteli ahşap mobilya çeşitlerine Engince Mobilya kalitesi ile ulaşabilir, uygun fiyat avantajları ile satın alabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar