Çocuk Gelişiminde Çocuk Odasının Önemi

Çocuğun doğuştan getirdiği hayal gücünü destekleyecek sağlıklı ve büyümesini sağlayacak mekânın etkisi çocuk gelişiminde büyük rol oynar! Çocuk için önemli olan engellenmeden ve kendisine ait özel alanın olmasıdır. Erişimin kolay olduğu rahat kullanım alanı gelişimine çok faydalı olacaktır. Oynadığı oyunu seçebilmesi ve sonrasında dağılan oyuncaklarını toplaması, karar verme ve sorumluluk alma yetilerini güçlendirecek aynı zamanda özgüveni de arttıracaktır.

Çocuk Odasının Çocuk Gelişimine Faydaları

Çocuğun gelişimi bedensel ve zihinsel olarak iki yönlüdür. Bedensel gelişimi; kilo- boy artışı, zihinsel gelişimi ise anlama ve öğrenme yetilerinin ilerlemesidir. Çocuğun gelişimi kalıtım ve çevrenin katkısıyla oluşmakta. Çocuk odası düzenlenirken, çocuğun yapısı, gelişimi ve ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır. Çocuk kendi alanını bilemez ve belirleyemez. Çocuğun alanını belirlerken anne ve baba çocuğun ihtiyacına ve karakterine göre kararlar vermelidir. Doğru tasarlanmış bir oda ve bu odada yer alacak mobilyalar çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişiminde önemli bir rol üstlenmektedir. Çocuk odası, çocuk için tasarlanmalı sıradanlıktan uzak, renkli ve hareketli olmalıdır.

Sağlıklı bir beyin gelişimi açısından, hayal gücünün desteklenmesi ve çocukların yaşadıkları mekânları sevmeleri çok önemli! 3-6 yaş çocukların çevresindeki nesneleri ve olayları oyun oynayarak öğrendikleri zamanlardır. Bu nedenle, çocuk odası tasarlanırken seçilecek eşya ya da mobilyaların, çocuğun zekâsını ve yeteneklerini ortaya çıkarmasına yardımcı olacak özellikte olmalıdırlar. Çocuk odası oynama ve öğrenme eylemlerini ve birçok alternatifi içine alacak şekilde düzenlenmelidir.

Çocuk Odası Nasıl Tasarlanmalı?

Çocuk odasında bulunacak ürün ve malzemeler, üretilebilir, hijyenik, kolay temizlenen, işlevsel, psikolojik yönden güven veren ve sağlam olmalıdır. Birçok niteliği bir arada bulunduran özelliklerde olmalıdır.

  • Sağlam ve dayanıklı olmalı
  • Kullanışlı ve gürültüyü önlemeli, işlevsel olmalı
  • Su geçirmez, doğal ve boya atmaz olmalı
  • Sağlıklı ürünlerden üretilmeli
  • Çocukların hayal dünyalarını geliştirecek özellikte olmalı
  • Çocuğa ve yapısına özgü olmalı
  • Çok seçenekli, eklenebilir, modüler ve ekonomik olmalı
  • Renk açısından zengin ve çeşitli olmalı
  • Kazalara sebebiyet vermemeli ve güvenli olmalı
  • Kolay temizlenebilir ve sağlıklı olmalıdır.

Çocuk odasında zemin kaplama malzemesi de diğer ürünler kadar önemlidir. Çocuk düştüğünde yaralanmamalı, oyun ya da başka aktiviteler için uygun yüzey alanı olmalıdır. Sağlam, kolay temizlenebilir, sağlıklı özellikte olmalı gürültüyü önlemelidir. Çocuğun odasında mümkün olduğunca az eşya olmalı. Çocuğun yatağı boyuna ve kilosuna göre seçilmeli. Oyuncak rafları çok yüksek olmamalı çocuk kolayca erişebilmeli. Kitaplık, minder, masa, sandalye ve giysi dolabı yeterli olacaktır. Çocuk odasının duvarları çocuğun resimleriyle dizayn edilmeli. Çocuk odası aydınlatması için seçilecek aydınlatma gereçlerinin çocuk odaları için üretilen ürünler olmasına dikkat edilmeli. Çok ışık çocuk sağlığını olumsuz etkiler ve dikkat dağınıklığına sebebiyet verebilir.

Mobilyaya Beraber Karar Verin

Çocuklarla alışverişe gidebilir kendi odalarına eşya seçme olanağı verebilirsiniz. İhtiyaçları olan eşyaları onlarla seçerek ya da bularak tamamlayabilirsiniz. Rahat uyuyacakları, oyun oynayacakları ve sosyalleşecekleri bir ortam oluşturmaya onları dâhil etmeniz cesaretlerini artırmada çok önemlidir. Kendi becerileri ile yarattıkları kendi odaları ve dünyaları hayal güçlerine olumlu katkı sunar!

Çocuk odası mobilya ve aksesuarları, onların hayal güçlerine destek olacak özel tasarım tüm mobilyaları Engince Mobilya’da bulmanız mümkün! Mobilya ve tüm tasarımları ile öne çıkan marka, kalite, sağlamlık ve güvenle geleceğe emin adımlarla ilerlerken modern tasarımlarında trendleri konforla buluşturuyor. Siz de Engince’ye gelin çocuklarınızın hayal dünyasındaki odaya kavuşmasını sağlayın.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar