Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

Kitap okumak çoğu zaman izlenen hiçbir filmin veya dizinin verdiği huzuru vermez. Her okunan kitapta farklı yolculuklara çıkarız ver birçok bilgi de öğrenmiş oluruz. Kitap okumanın tadını aldıktan sonra siz de iyi bir kitap koleksiyoncusu olabilirsiniz. Yıllarca okuduğunuz kitapları, dergileri birilerine vermiyorsanız bir kitaplığınızın olması kaçınılmazdır. Kitapları uzun süre muhafaza edebilmek için evin köşelerine gelişi güzel istiflemek yerine kitaplıkta saklamak en doğru seçenek olacaktır. Nasıl kitaplık seçilmeli, kitaplık düzenlemesi ve temizlemesi nasıl yapılmalıdır gibi soruların cevabını yazımızın devamında okuyabilirsiniz.

Kitaplık Nasıl Seçilmeli?

Kitaplıklar, ev dekorasyonunun tamamlayıcı parçalarıdır. Bu nedenle ev dekorasyonuna uygun olan kitaplık modellerinden seçilmelidir. Örneğin eviniz modern bir dekorasyona sahipse geometrik şekilli bir model seçilebilirsiniz. Aynı zamanda tercihe uygun olarak ahşap veya demir modeller de tercih edilebilir. Seçilecek kitaplık; kitapları taşıyacak, fonksiyonel bir kitaplık olmalıdır. Kitaplığın kapaklı olup olmaması sizin tercihinize bağlıdır. Ancak kapaklar kitaplarınızı tozdan korur. Kitaplığı koyacağınız yerde rahat hareket edilebilmesi için ve güzel bir görüntü sunması için biraz boş alan bırakmanızda fayda vardır. Dilerseniz bu alanlara aksesuarlar da yerleştirebilirsiniz. Ev dekorasyonuna uygun olarak kitapların yanına küçük biblolar veya çeşitli dekoratif ürünler koyarak kitaplığınıza renk katabilirsiniz.

Kitaplık Nasıl Düzenlenir?

Düzenlemeye başlamadan önce işe gereksiz dergileri, kitapları, ajandaları başka bir yere ayırarak başlamalısınız. İstemediklerinizi başka bir koliye alarak okullara bağışlayabilirsiniz ya da sahaflara götürebilirsiniz. Bu sayede kitaplığınızda fazlalık olmayacaktır. Kitaplarınızı yerleştirmeden önce kitaplık temizliği için raflarının tozunu almalısınız. Hafif nemli bez bu noktada size yardımcı olacaktır.

Kitaplık düzenlemek tamamıyla kişinin kendi zevkine göre yapılacak bir iştir. Kimileri yazarlara göre, kimileri yayınevlerine göre, boyutlarına göre, kimileri de türlere göre kitapları düzenlemektedir. Aynı zamanda okunmuş veya okunacak kitaplar olarak da kitapları düzenlemek mümkündür. Kitaplığı düzenlemek için birçok farklı seçenekler vardır. Aşağıda vereceğimiz birkaç fikirden yararlanarak kitaplığınızı kendi zevkinize uygun olarak düzenleyebilirsiniz.

 

  • Alfabetik Düzenleme

 

Birçok kişinin tercihi kitaplığı alfabetik sıraya göre dizmektir. Yazarların isimlerine veya kitap isimlerine göre alfabetik bir sıralama yapabilirsiniz. Böylelikle, herkesin kolayca aradığı kitabı bulabileceği bir düzen yaratmış olursunuz.

 

  • Renklere Göre Düzenleme

 

Kitaplığınız tüm duvarı kaplayan, geniş bir kitaplık ise kitapları renklere göre düzenlemeyi tercih edebilirsiniz. Koyu renkli kitapları en dışa dizerek ortalara doğru açık renkli kitapları yerleştirebilirsiniz. Aynı zamanda aynı renklere göre kitaplarınızı ayırıp gruplar halinde kitaplık raflarına yerleştirmeniz mümkündür. Renkler hem odaya güzel bir hava katacak hem de kitaplığınızın çok güzel görünmesini sağlayacaktır. Eğer kitabın rengine göre aradığınız kitabı bulabilecekseniz bu fikirden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

 

  • Türlere Göre Düzenleme

 

Kitap okuma zevkiniz sadece tek türle kısıtlı değilse kitaplarınızı türlere göre düzenleyebilirsiniz. Klasikler, polisiyeler, bilim kurgular ve çizgi romanlar olarak kitaplarınızı ayırarak düzenleme yapabilirsiniz. Bu sayede ne tür kitap okumak istediğinize bağlı olarak istediğiniz kitabı kolayca kitaplığınızda bulabilirsiniz.

 

  • Boy-Boyut Sırasına Göre Düzenleme

 

Çeşitli düzenleme şekilleri kullanılarak yapılan kitaplık düzeni sırasında boyutlar ve boylar farklı olarak dizilmektedir. Bu durum bazı insanların gözüne hoş gelmeyebilir. Boy farklarının olduğu rahatsız görüntünün oluşmaması için kitapları kalınlıkları ve boylarına göre ayırarak kitaplığınıza yerleştirebilirsiniz. Bu düzenlemede ağır kitaplarınızı ve sürekli olarak aldığınız dergileri kitaplığın en alt rafına koymanız gerekmektedir. Gözükmesini istemediğiniz, atmaya kıyamadığınız defterleriniz ve belgeleriniz varsa onları şık bir kutuya yerleştirerek kitaplık düzenlemesi yapabilirsiniz. Sonuç olarak gözünüzü rahatsız edecek kötü görüntüden kurtulmuş olursunuz.

Bir kitaplığa ihtiyacınız varsa kitaplık modeli seçiminde birbirinden farklı seçenekli ürünleri olan Engince Mobilya’nın web sitesini ziyaret ederek kitaplığınıza karar verebilir ve kolayca satın alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar