Yatak Odası Dekorasyonunda Hangi Renkler Kullanılmalı?

Günlük hayatta sahip olduğumuz özel yaşam alanlarımızın bizler için önemi büyüktür, çünkü vaktimizin büyük çoğunluğu burada geçer ve kendimizi en rahat hissettiğimiz yer yine burasıdır. Dolayısıyla bu alanlarda en hoşumuza giden eşya, ürün ve renkleri tercih etmemiz keyif ve memnuniyet açısından mutlak olumlu sonuç verecektir.

Yatak odaları evin bölümleri arasında öncelik taşıyan alanlardandır. Rahat ve huzurlu bir uyku, aynı zamanda odanın geneline baktığımızda hoşumuza giden eşya ve renklerin bulunması kendimizi en iyi hissettiren etkenlerdir. Güzel bir yatak odasına sahip olabilmek için tasarım konusunda da iyi planlama yapmak gerekir. Dekorasyon aşamasında hangi renkleri ve eşyaları seçeceğimiz önem taşır, zira aslında her bir parça bütüne hizmet eden önemli basamaklardır. Doğru tercihleri yaptığımız takdirde odanın geneli itibariyle tam bir uyum ve bütünlük sağlamış oluruz. Bir yatak odasının dizaynındaki en temel noktalardan biri de renk seçimidir, çünkü renkler arka planda diğer eşyaların uyumuna yön veren ana etkendir. Bu bakımdan yatak odalarında renklerin önemi ve etkisi büyüktür. Ancak bir yatak odası için renk seçimi genellikle en kararsız kalınan durumlardan biridir. Burada temel almamız gereken esas itibariyle uykumuzu ve rahatımızı etkilemeyecek renkleri tercih etmektir.

Yatak odası duvar rengi tercihimizi ağırlıklı olarak canlı renklerden yana yaparsak, bu uyku kalitemizi olumsuz etkileyebilir. Oda içinde kendini fazlasıyla hissettiren çok canlı renklerin kullanımı rahatsız edici olabilir. Bu bakımdan ihtiyacımız olan şey aslında daha sakinleştirici ve olabildiğince soft tonlarda ve uyumlu renkleri seçmeye çalışmaktır. Böylelikle uykuya geçiş aşaması daha kolay ve sakin bir şekilde gerçekleşir. Sözkonusu renkler arasında özellikle bej ve kremler, gri tonları, beyaz ya da diğer açık tonlar, odaya uyumlu olarak kullanılabilir. Duvar renginin yanı sıra ayrıca önemli olan bir diğer nokta da yatağımız için yapılacak renk seçimleridir. Benzer şekilde yatak örtülerinde de soft tonların hakim olması, uyku ve dinlenme açısından fayda sağlar.

Yatak odası renklerinde ayrıca dekorasyona farklı bakış açılarından da yaklaşmak mümkün. Örneğin oda tasarımında kullanılacak siyah renk ilk bakışta biraz abartılı ve iç karartıcı gibi görünse de durum aslında öyle değildir. Çünkü siyah renk esasen yatak odasına kalite, şıklık ve zarif bir görünüm kazandırır. Konsantrasyonu arttırıcı özelliği de olan bu renk, tutku ve hırsı temsil etmektedir. Ayrıca siyah rengi diğer eşyalarla kombin yaparak uyguladığımızda, yatak odasına eşsiz bir görsellik katabilir.

Yine farklı bir bakış açısı ise dekorasyonda kırmızı rengin kullanılmasıdır. Kırmızı, yapı itibariyle enerji ve canlılık veren bir özelliğe sahiptir. Ayrıca aşkı, tutkuyu ve gücü temsil eder. Yatak odasında kırmızı renkten yararlanarak güzel ve uyumlu bir ortam oluşturabilirsiniz. 

Tasarımda kullanılabilecek farklı renk seçeneklerinden bir başkası ise kahverengidir. Bu renk esasında bizlere doğallığı hissettiren bir yapıdadır. İnsana dinginlik ve sakinlik verebilir. Yatak odası renk uyumu dikkate alınarak ahenkli bir hava sağlanabilirse ortama da huzur ve doğallık katacaktır.

Yine pek çok kişinin en sevdiği renklerden biri olan pembe de yatak odası dekorasyonunda tercih edilebilecek hoş renkler arasında yer alır.

Pembe renk genellikle bayanların tercihi olmakla birlikte, gayet dinlendirici ve sakinleştirici  seçeneklerden biridir. Pozitif enerji verip iyi hissettiren bu renk, ayrıca beyazla birlikte kullanıldığında daha zarif ve hoş bir görünüm oluşmasını da sağlar. Dekorasyonda tek renge ağırlık vermekten ziyade yatak odası renk kombinleri oluşturmak en iyi ve doğru karar olacaktır.

Yatak odası tasarımında en önemli konulardan biri de mobilya seçimidir. Bu bölüm bizlerin en rahat edeceği alanlardan biridir, dolayısıyla sıkışık ve düzensiz bir yerleşimden mümkün olduğunca kaçınmak gerekir.

Çok büyük boyutlarda ve gösterişli ürünler yerine daha minimal ve uyumlu mobilya çeşitlerini seçmek en doğrusudur. Ürünler satın alınmadan önce yapılacaklardan biri de, oda içinde planlanan yerlerin ölçülerinin alınmasıdır. Sonrasında uygun şekil ve tasarımdaki mobilyalarla dilediğimiz gibi bir düzen kurup rahatça kullanabiliriz.

Yatak odası mobilyası renk seçimi yapılırken odanın diğer parçalarıyla uyumu da göz önünde tutulmalıdır. Açık renk mobilya modelleri nispeten daha aydınlık ve ferah bir atmosfer yaratır, ilaveten rahatlık hissi verir. Bu bakımdan özellikle günışığının içeri yeterince girmediği oda yapılarında açık renk mobilya tasarımlarını kullanmak en doğru tercih olabilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler Yazılar